Udgivet i Skriv en kommentar

Rygter, alternative fakta eller fakta.

I al den tid jeg har interesseret mig for træ og trædrejning har jeg hørt et utal af rygter om Azobé også kendt som jerntræ. Det er ikke til at save eller dreje i, det ødelægger værktøjet eller som minimum skal det slibes konstant.

Det var ligefør jeg fik berøringsangst… hvem vil risikere at ødelægge sit dyrt indkøbte værktøj.

Til de interesserede kan jeg oplyse Azobé vokser i Vestafrika og er særdeles anvendeligt som byggemateriale i havnebygning og haveanlæg. Derimod er det stort set uegnet som snedkermateriale.


For noget tid siden var jeg på besøg hos en god ven, som var så venlig at sponsere noget træ til mig. Jeg fik blandt andet et pænt stort stykker Azobé.

Endelig fik jeg mig taget sammen og gik i gang med en stort set umulig opgave… ja det kunne jo næste kun gå galt. Med en elsav skar jeg et stykke af klodsen, som jeg kunne arbejde videre med på rundsaven. Til min store overraskelse fungerer både elsav og rundsav stadig upåklageligt.

Da jeg jo næsten havde berøringsangst vovede jeg ikke at kaste mig ud i for store prøvelser ved drejebænken. Det blev til to kuglepenne, som min ven skal have som tak for træet.

Jeg syntes nu ikke Azobé er så meget anderledes at arbejde med end andre typer af hårdt træ. Næste gang jeg skal lave noget i Azobé bliver det helt sikkert uden den mindste smule berøringsangst.

Skriv et svar